Kuchařka

 
 

Cyklosvařák

Použité suroviny: 
 
10 litrů kvalitního čeveného vína (nejlépe Gerard Bertrand - Tautavel Hommage 2013), 1 kg cukru krystal, 3 sáčky celé skořice, pytel hřebíčků.
 
Technologický předpis:
 
1) Zjistit průměrnou venkovní teplotu po celou dobu přípravy cyklosvařáku. Od zjištěné hodnoty odvodit teplotu nastavenou na varném zařízení.
 
2) Do varné nádoby nalít 458 ml vína, nasypat všechnu skořici a všechen hřebíček.
 
3) Okamžitě vylovit 2/3 vloženého hřebíčku, zamíchat sítkem.
 
4) Zadeklovat a přivést k varu.
 
5) Dolít zbytek vína.
 
6) Osladit, dosladit, přisladit, zamíchat sítkem.
 
7) Temperovat na teplotu z bodu 1).
 
8) Osladit.
 
Podává se zahřáté na 63°C.
 
Množství připravovaného svařáku se vypočítá (z letošní zkušenosti doporučujeme toto množství jestě vydělit dvěma :-): 
 
(počet závodníků - počet dětí + Štěpánek - počet řidičů - počet pivařů) * 200ml * 2,5 * (teplotní denní minimum/ teplotní denní maximum)
 
 
 

Petřina cibule alá zwiebel

Použité suroviny: 
 
24 ks cibule
 

Minimální složení pohotovostního setu:

-          Kombinéza XL 1x

-          Nitrilové rukavice S, M, L vše 2 páry

-          Silné pracovní rukavice 1 pár

-          Jednorázová pracovní obuv 1x

-          Návleky na obuv 1 pár

-          Respirátor nebo plynová maska 1x

-          Ochranné brýle 1x

-          Silnostěnný plastový pytel zelený, označený kódem odpadu 3x

-          Provázek 2x

-          Žlutá uzavíratelná plastová nádoba 1x

-          Buničitá vata 1 balík

-          Kartonový čtverec 2x

-          Plastová lopatka 1x

-          Dekontaminační roztoky dle používaných cytostatik

-          Vosková tužka 1x

-          Visačka NEVSTUPOVAT 1x

 

Technologický předpis:

1) Je-li to nutné pro zabránění vstupu osob, označit visačkou místnost, kde krájíme cibuli. Uzavřít okna a dveře místnosti.

 

2) Na běžný pracovní oděv si kráječ oblékne ochranný oděv nepropustnou kombinézu s kapucí a přelepenými švy, jednorázovou obuv, návleky na obuv, ochranné brýle, respirátor či lépe plynovou masku, 2x nitrilové rukavice, 1x silné pracovní rukavice.

 

3) Krájecí místo vždy označit voskovou tužkou.

 

4) Cibuli položit na pevný podklad, nejlépe na prkno z oleandru. Opakovaně rozměřit plátky. Postupuje se od okrajů cibule do středu.

 

5) Veškerý kontaminovaný materiál vkládat do dvojitého (dva do sebe vložené) zeleného pytle, označeného kódem odpadu.

 

6) Použitý nůž vložit do žluté uzavíratelné nádoby.

 

7) Následuje ošetření krájecího místa politím dekontaminačním roztokem. Dekontaminační proces by měl trvat zhruba 15 minut, poté roztok setřít buničitou vatou.

 

8) Celou oblast omýt dvakrát roztokem saponátu pomocí buničité vaty.

 

9) Uzavření pytlů provázkem.

 

10) Následuje svlečení ochranného oděvu v tomto pořadí: Silné rukavice – návleky na obuv - obuv – první nitrilové rukavice – kombinéza – brýle - respirátor – uzavření pytle provázkem – druhé nitrilové rukavice (ty lze vyhodit do komunálního odpadu)

 

11) Po dekontaminaci a úklidu místa krájení následuje běžná sanitace celé místnosti dle hygienického řádu pracoviště. Pracovní oděv zaslat k vyprání do prádelny, osprchovat se.

 
 
2) Na běžný pracovní oděv si kráječ oblékne ochranný oděv nepropustnou kombinézu s kapucí a přelepenými švy, jednorázovou obuv, návleky na obuv, ochranné brýle, respirátor či lépe plynovou masku, 2x nitrilové rukavice, 1x silné pracovní rukavice.
 
3) Krájecí místo vždy označit voskovou tužkou.
 
4) Cibuli položit na pevný podklad, nejlépe na prkno z oleandru. Opakovaně rozměřit plátky. Postupuje se od okrajů cibule do středu.
 
5) Veškerý kontaminovaný materiál vkládat do dvojitého (dva do sebe vložené) zeleného pytle, označeného kódem odpadu.
 
6) Použitý nůž vložit do žluté uzavíratelné nádoby.
 
7) Následuje ošetření krájecího místa politím dekontaminačním roztokem. Dekontaminační proces by měl trvat zhruba 15 minut, poté roztok setřít buničitou vatou.
 
8) Celou oblast omýt dvakrát roztokem saponátu pomocí buničité vaty.
 
9) Uzavření pytlů provázkem.
 
10) Následuje svlečení ochranného oděvu v tomto pořadí: Silné rukavice – návleky na obuv - obuv – první nitrilové rukavice – kombinéza – brýle - respirátor – uzavření pytle provázkem – druhé nitrilové rukavice (ty lze vyhodit do komunálního odpadu)
 
11) Po dekontaminaci a úklidu místa nehody následuje běžná sanitace celé místnosti dle hygienického řádu pracoviště. Pracovní oděv zaslat k vyprání do prádelny, osprchovat se.
 

 

 

 

Kontakt

Kolmo Vysocinou Pokud chcete být informováni o termínu dalšího ročníku, pošlete na sebe mail na adresu: kolmovysocinou@seznam.cz