Kuchařka

 
 

Buchta s ovocem Moniky H.

Použité suroviny
5 vajec, stejnou váhu cukru, stejnou váhu polohrubé mouky, půl váhy rozpuštěného tuku či másla,
čerstvé nebo kompotované ovoce (doporučujeme meruňky a ananas),
1 litr štávy z kompotu, 2 pudinky, 80 g cukru.

 

Technologický předpis
Připravíme těsto, při 180° pečeme asi 30 minut. Po upečení poklademe čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Uvaříme štávu z kompotu s pudinkem a cukrem, přelejeme přes ovoce a necháme vychladnout.
 
 

Kynuté rohlíčky

Použité suroviny
500 g hladké mouky, 1/4 l mléka, trocha cukru, 1 kostka droždí, 150 ml oleje, špetka soli.
 
Technologický předpis
Je to velice jednoduché těsto, dá se použít na sladko i slano - pokud je to sladká verze, tak přidáme trochu víc cukru a při slaném plnění okořeníme mírně už i těsto (např. bylinkami). Plnit se dají prakticky vším - povidly všeho druhu, s jablky a skořicí jsou vynikající, s mákem, s tvarohem...
Slaná varianta je nejlepší se zelím a uzeným a posypané kmínem. Fantazii a chuťovým pohárkům každého se však meze nekladou.
Nemusí se ani dělat rohlíčky (i když jsou asi nejlepší), může to být třeba jen koláč nebo uzlík.
Před vložením do trouby je třeba potřít rozšlehaným vejcem.
Peče se 15 až 20 minut při 170°.
 
 

Mirky čokobuchta

 
Použité suroviny
350 g hladké mouky, 350 g moučkového cukru, 2 vejce, 10 g švestkových povidel, 4 lžíce tuku (nebo olej), 1/2 l mléka, 2 lžíce kakaa, mletá skořice, nastrouhaná citronová kůra, 1,5 lžičky sody. Poleva: 125 g Ivy a 2 čokolády na vaření.
 
Technologický předpis
Vše dobře promíchat; těsto vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme. Po vychladnutí polejeme polevou.
 
 

Buchtičky paní Holé

Použité suroviny
1 kg polohrubé mouky, 150 g cukru, 1,5 lžičky soli, citrónová kůra, 2 vejce, 150 g tuku, 40 g (jedna kostka) droždí, vlažné mléko dle potřeby.
Náplň: 2 tvarohy (ne ve vaničce, jsou moc řídké), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, cukr moučka dle chuti, hrozinky
 

Technologický předpis

Vytvoříme kvásek – trochu vlažného mléka, lžička cukru, rozdrobené droždí, zamíchat, nechat vzkypět na teplém místě.

Mouku, cukr, sůl, citrónovou kůru smícháme, vmícháme vejce, tuk, kvásek a mléko dle potřeby. Necháme vykynout.

Po vykynutí těsto rozválíme, nakrájíme na čtverečky, plníme tvarohem, cípy křížem přeložíme a stiskneme dohromady.

Po vykynutí pečeme. Horké potřeme máslem s rumem a pocukrujeme.

 

 

Buřty od Stejskalů

Použité suroviny
150 domácich buřtů od Stejskalů, 7 bochníků chleba z pekařství u Stejskalů, vošťurák od TinŤona, hořčice, kečup, polínka, papír, tekutý podpalovač.
 
Technologický předpis

Koupit buřty, chleba a to ostatní. Spálit nepořádek v ohništi, rozdělat pořádný oheň, opálit vošťuráky. Opéci buřty dle povahy konzumenta, dochutit podle chuti.

 

 

Ričbek na smetaně :-)

Použité suroviny
1 ks tříletého ričbeka, sůl, pepř, máslo, olej, cibule, tymián, hřebíček, smetana, petrželka
 
Technologický předpis

Přejedeme ričbeka. Sundáme obojek. U veterináře si dle známky zjistíme, jestli je proočkovaný. Spaříme v korýtku, depilujeme, naporcujeme. 

Důkladně omyjeme a očistíme. Ovážeme provázkem tak, aby při pečení měl pravidelný tvar, osolíme a opepříme. 

Zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném másle s olejem. Maso přendáme do pekáčku, na výpeku orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme ji k masu společně s tymiánem a hřebíčky. Maso podlijeme částí horkého vývaru, zakryjeme a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 90 minut doměkka. Maso pravidelně obracíme a podléváme vývarem. Hotové maso vyjmeme, zbavíme provázku a ponecháme v teple.

Šťávu propasírujeme přes husté síto, vešleháme smetanu, ochutíme solí a pepřem a necháme přejít varem. Na plátky nakrájené maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou.

Pozor, pokud byl ričbek očipovaný a dojde ke spolknutí čipu, může být konzument identifikován městskou policií nebo paní z útulku :-)

 

 

Kontakt

Kolmo Vysocinou Pokud chcete být informováni o termínu dalšího ročníku, pošlete na sebe mail na adresu: kolmovysocinou@seznam.cz