JAK TO PROBÍHALO

 

Do sedmého ročníku se přihlásilo 135 účastníků (37 týmů).

 

Na start dorazilo 34 týmů - 124 závodníků (120 šlapajících + 4 vezoucích se). 

 

Bylo 30 stanovišť, včetně jednoho bonusového (zašifrovaného). Závodníci se snažili zkompletovat 4 série – tradiční křížky (ty byly čtyři, za 5 bonusových bodů), kapličky (tři za 6 bonusových bodů), kostely (čtyři za 8 bonusových bodů) a posezení (pět za 7 bonusových bodů). Celkem bylo při objetí všech stanovišť možné nasbírat 111 bodů.

 

Místo konání bylo stejné jako loni. Zázemí v centru Čachotína se nám líbí a v minulém ročníku zůstal potenciál okolních hezkých míst značně nevyužit. Plánování bylo kvůli viru časově omezené, ale zjistili jsme, že i za poloviční dobu jsme schopni závod v celku v pohodě připravit. Yva se činila, takže zásoba nových stanovišť byla veliká, a ta stará se od podzimu také příliš nezměnila. Pouze jsme byli nuceni citelně zredukovat všechna lesní stanoviště, protože lesy vypadají po hromadné kůrovcové těžbě a květnových vydatných deštích jako vojenské tankodromy. Někteří závodníci se o tom sami přesvědčili a do cíle dojeli jako blátivé kuličky. Největší útok na čistotu kol i účastníků znamenal prý úsek lesa na cestě z Rozsochatce do Svinného. Zlí jazykové tvrdí, že si obyvatelé Svinného mysleli, že jim jezdí jejich oblíbená zvířata po obci na kole :-)

 

Termín závodu jsme stanovili jako pevný. Na rozdíl od loňského, kdy jsme jej vcelku zbytečně přesunuli z června (sluníčko, bezvětří, 1400 nakažených) na září (mrazivá zima a déšť, 40 000 nakažených) a říjen (uragán, 42 000 nakažených). Jedna jistota tedy vcelku na letošek byla, hůř než loni nejspíš nebude.

Po deštivém květnu byl v červnu typicky letní, hic, dusno, bouřky, ALE tentokrát se počasí v den závodu překonalo. Tornádo se Vysočině vyhnulo, ráno mlha, mírný deštík, aby se za koly naprášilo, a pak už jen příjemné opalující sluníčko.

 

Závodníci přijeli na start vzorně a včas, takže registrace proběhla plynule. Po úvodní prosbě, aby cyklisti netrhali ty lákavě oranžové geodetické vyměřovací kolíky, kterých je nyní po Čachotíně spousta, a po úvodních instrukcích, byl závod odstartován.

 

Pro dětské účastníky bylo v poli nachystáno několik špeků v relativně malém okruhu, aby je jízda o to více bavila. Na bonusovém stanovišti seděl na kelímcích s kontrolními kleštěmi Megapták, pod Údolím hlídala kleště Lochneska, u posezení nad Horní Krupou se pro kleště lezlo po provazovém žebříku. :-)

 

Bonusové stanoviště bylo letos trochu zapeklité. Šifra od Yvy byla díky přiložené nápovědě vcelku lehká, ale její výsledek zněl Vysílač 554. Koho by napadlo, že v této oblasti jsou dva úplně stejně vysoké kopce (554m) a na obou dvou je vysílač. Navíc u obou vysílačů je vlevo od vchodu do oplocení pole a vpravo les. :-) Nicméně pozorní závodníci, kteří si pořádně přečetli propozice, věděli, že na mapě závodu byl vysílač značen jen u jedné kóty a že se bonusové stanoviště nachází do 3 km od startu. Přesto minimálně dva týmy zajely na kótu za Rozsochatcem. Jedna skupina se kvůli tomu málem rozvedla a druhá se stala obětí místního kulaka, který využil jejich dezorientace, rozdal jim křovinořezy a donutil je dřít na své plantáži s tím, že si musí vydání kontrolních kleští odpracovat. :-)

 

Oproti předchozím ročníkům jsme měli více úrazů. Obzvlášť děti hodně padaly, především na rozbité děravé silnici mezi Čachotínem a Gersteinem. Evidujeme 1x rozbitou bradu, 1x odřenou kyčel, 1x skorozlomené stehno, z drobnějších poškození pak 23x spálení od sluníčka a 6x vlk. Spadl tentokrát i nejstarší účastník, naštěstí však do měkkého. Nebylo to ale děravou silnicí, nýbrž tím, že mu na elektrokole došel proud a 40 kg brašna se svačinou a bateriemi jej poslala do mechu. :-) Elektrokola se nám samozřejmě množí, jsou povolena, pouze ale v kategorii Pohodářů. Stejně jako koloběžky nebo třeba rikšy.

 

Nevýhodou čachotínska je absence hospod. Jediná rozumná občerstvovna je Chotěboři. Naštěstí Čachotín je uprostřed mapované oblasti závodu, takže několik Pohodářů si zajelo odpočinout na start, kde zanechalo slabší členy, a zbylí závodníci po nějaké době opět pokračovali v zápolení.

 

Časové milníky

5:00 vstáváme. Mlha. Ještě, že jsme zvolili trasu s pěknými výhledy.

6:30 Chystáme vše potřebné ke startu. Veškerý materiál jsme do Čachotína navozili v průběhu týdne, takže vykládání není až tak náročné.

7:46 Přijíždí první závodníci

8:10 Prší. Naštěstí je to jen takové připomenutí deště.

8:43 Přijíždí část Mašků a Avuků – až z Brodu dojeli na kole (a po závodu zase odjeli na kole do Brodu)

9:00 Start závodu

9:23 Prasknul párkovač

9:34 Tomáš opravuje auto. Podrobnosti budou níže.

10:24 Kóty 554 jsou dvě – volá tým Křížáci z té špatné, že tam kleště nejsou a že je to okolo dost vyšlapané :-)

10:31 Jedeme pro 200 rohlíků. Gumové mají v Kaufu, který je úplně narvaný. Lidmi, ne rohlíky. Rohlíky tam po naší návštěvě už nezbyly žádné. Dle sdělení Petra, který tuto nákupní záležitost každoročně vyřizuje, propukla mezi kaufmany (zákazníci Kauflandu) panika, a to poté, co nacpal do sáčku 150. rohlík a v regále zbyly jen poslední tři. Obchodem se začalo šířit, že rohlíky budou nedostatkové zboží, a že Unie nařídí každý rohlík očipovat, čímž dojde k jejich zdražení na 15 Kč/ks. O zbylé 3 rohlíky se strhla u regálu s jogurty rvačka. Mezitím kauflady (zaměstnankyně Kauflandu) regály doplnila, kroutíc hlavou, kam se jí ty předchozí hory rohlíků poděly. Peťa si v pohodě dobral dalších 50 a spolu s Áňou obešli chumel u jogurtů a šťastně dospěli až k pokladnám. Na zpáteční cestě před Rozsochatcem minuli Tomáše, který stále opravoval auto.

10:52 Volá Máťa z týmu Tučíci, že chybí kleště č. 19. Trochu nás zarazil ten jeho popis stanoviště, který nám dal. Tvrdil, že je určitě odřízl ten pán z té chaty, která je hned vedle. Jelikož vedle stanoviště žádná chata není, bylo nám to divné.

10:55 Na té druhé kótě 554 je taky vysílač. Ale není to do 3 km od startu a není ani zakreslený v našich mapách, takže kdo nečte propozice, projede se, viď Máro  :-)

11:04 Jedeme zkontrolovat kleště č. 19. Jsou v pohodě, Máťa je hledal někde jinde, prý u jiného posedu. Máťu jsme našli, ale ten druhý posed asi někam odešel.

11:11 Volá AZ tým z Habrů, že tam nejsou kleště. No kleště tam byly, ale Peťa psal letos ty propozice ve tři ráno a spletl si kostely :-) Habry a Novou Ves. To se nám ještě nestalo, oběma dvěma týmům, které tam dojely se omlouváme.

13:02 Vrací se první závodnice – Sestry v akci. Užily si to, jely na pohodu. Posíláme je ještě k Čachotínskému vodníkovi.

13:40 Vrací se Kozlíci. Sice s rozraženou bradou, ale spokojení.

13:56 Sluníčko pěkně pálí.

14:21 Rozjíždíme catering :-) Po ranních buchtách, bublaninách, bábovkách, rohlíčcích přijde něco masitého k chuti. Děti likvidují jednu šmoulovou limču za druhou.

15:11 Vrací se vítězný AZ tým. Neuvěřitelné. Objeli všechno v takto krátkém čase. A to je ještě zdrželo to hledání kleští v Habrech. Příště asi dáme jedny kleště do Kolína :-) nebo třeba do Pardubic.

15:18 Prvnímu závodníkovi z týmu OvRouT Mezi poli se vybila baterie u elektrokola a tlačí.

15:47 Druhému závodníkovi z OvRouT Mezi poli došel proud mezi poli a taky tlačí. Od Lysé do pořádného kopce k Čachotínu.

16:23 Stále chybí v cíli 13 týmů

17:01 Vrací se tým U345. O minutu se nevyhnul penalizaci. I přes to je čeká krásné třetí místo, což je při věku jeho členů bomba.

17:13 Vyhlašujeme, že Kočičáci asi stejně nepřijedou

17:20 Přijeli Kočičáci. Všichni jsou v cíli, závod končí, Peťa krmí svou zázračnou tabulku výsledky a čekáme, co vyplivne (ta tabulka).

17:35 Vyhlášení vítězů Blesků, losování vítězů Pohodářů, odměnění dětských závodníků.

18:12 Začínáme sklízet

19:36 Opouštíme Čachotín

20:07 Dopíjíme sud

22:48 Dobrou

 

Vítězné skupiny v závodní kategorii Bleskové:

 

První místo: AZ tým (úžasných 111 bodů), navštívili všechna stanoviště a zkompletovali tedy všechny série. Ujeli 105 km! Přijeli s velkou časovou rezervou i přes hledání kleští v Habrech.

 

Druhé místo: Kolem-jdoucí (75 bodů), navštívili 21 stanovišť, zkompletovali tři série a přijeli včas.

 

Třetí místo: U345 (65 bodů), navštívili 20 stanovišť a zkompletovali dvě prémie. Dostali jeden penalizační bod za minutu po základním čase. Pořadatelé byli po závodě peskováni, za nepřesné vyhlášení tohoto týmu. Správně se to čte UTřiČtyřiKule.

 

Konečné výsledky naleznete ZDE

 

Na závěr tu máme tradiční statistické okénko:

Jelikož se některé kleště z loňských let nenávratně ztratily (jedny dlejí v kopřivách u Ločarova kamene, jedny při bouřce odcestovaly po trase Šlapanka/Sázava/Vltava/Labe/Severní moře i se závažím, několik dalších má pravděpodobně někdo vystavené doma na poličce) a jiné promazal Víťa wédéčkem tak dokonale, že odmítaly cokoliv procvaknout, bylo nutné dokoupit další sadu. Pozornější jezdci si tedy mohli povšimnout, že některá stanoviště měla vycvaknutá stejná písmena. I přesto jich nebylo ani více, ani méně než v minulých letech a 30 kleští letos procvaklo dohromady 505 okének kontrolních lístků. 34 skupin posbíralo celkem 1561 bodů. Průměrná skupina získala 45,91 bodů. Kdyby všechny skupiny navštívily všechna stanoviště, získaly by dohromady 3774 bodů, tedy letos se celkově snažily na 41,4%, což je o celé 1 procento více než loni za zimy, větru, deště a covidu.

 

Míra snaživosti Blesků se letos vyšplhala na 68,5%, Pohodáři si vystačili s 37,7%.

 

Průměrná skupina strávila v terénu 6 h 48 minut. Nejdříve (v 13:02) se do cíle vrátily Sestry v akci užívajíce si svobody od čerstvě dospělých dětí, které se na zábavě předchozí večer posílily tak vydatně, že ráno nebyly schopny odstartovat ani z postele, natož z Čachotína. Nejpozději se do cíle vrátila skupina Kočičáků (v 17:20), která tyto hraniční časové sloty okupuje pravidelně a z dlouhodobého pohledu lze vůbec jejich návrat považovat statisticky za velký úspěch.

 

Nejvíce navštěvované stanoviště bylo č. 17 Čachotínský vodník (všech 34 týmů), nejméně navštěvované stanoviště bylo č. 4 Kostel sv. Jana Nepomuckého v Nové Vsi (pouze 1 tým).

 

Počet eskymáckých otoček kačenky u Čachotínského vodníka není znám. Jelikož jsme sami byli svědky situace, kdy se při návštěvě nejmenované skupiny otočila hlavou pod hladinu celkem 3x, což Matoušovi ze skupiny SK Pivní klenotnice ani trochu nevadilo, rozhodli jsme se pro příští rok vybavit kačenku gyroskopem, vodníka kamerou a prut dálkově ovládaným taserem.

 

Nejčastěji zkompletovanou sérii byly Křížky (19 týmů). Kapličky se podařilo seskládat 8x, Posezení 5x a Kostely, které vymezovaly hranici mapy, posbírala pouze vítězná skupina.

---------------------------------------- 

 

PS: Účastník, který opět zcela vybočil ze všech zvyklostí byl Tomáš ze závodní skupiny Kočičáci. Tak za prvé zapomněl svou skupinu přihlásit. Tuto minelu napravil jeho bratránek, který Kočičáky přihlásil na startu. Za druhé si půjčil bezvadné auto, aby přejel z Kříže do Čachotína (to totiž málokteré auto zvládne :-) ). Tomášovo auto to zvládlo až před Rozsochatec, kde mu upadlo kolo. Ne to, které převážel, ale kolo od toho auta. Tomáše to ale neodradilo, vyndal z auta kola dětí a poslal je ať si závodí kolem auta po poli. Následně se snažil auto opravit. Vypadal u toho asi dost nešťastně, protože se u něj postupně začaly hromadit další vozy. My to víme, protože jsme kolem něj několikrát projeli také. Bez zastavení. :-) Sorry Tome, ale rohlíky nepočkají. Po obědě bylo kolo opraveno a nezlomní Kočičáci vyrazili do závodního pole. Moc šancí, že dojedou do cíle jsme jim nedávali. Popravdě, po páté hodině jsme vyhlásili, že si myslíme, že nepřijedou. No, a přijeli. Ale už neodjeli, protože během Tomášových oprav auto blikalo a blikalo, až si vyblikalo baterku. Naštěstí Jirka Soukup s sebou kromě navijáku, svářečky, motorové pily a lednice na vakcíny vozí v autě také startovací kabely, takže i tuto překážku Kočičáci zvládli a po dobrodružném dni dorazili šťastně domů k mamince (doufáme) :-)

 

PPS: Dle posledních zpráv Kočičáci auto nenastartovali, protože se jim rozbil i startér. Náhradní bohužel ani Jirka běžně nevozí. Pokud tedy pojedete někdy kolem Rozsochatce, zamávejte jim.